man. aug 10th, 2020

I disse dager har dokumentarserien om ingeniør Jan Wiborg kommet på Dplay og Tv Norge. Denne serien tar for seg det mystiske dødsfallet til Jan Wiborg i forbindelse med plasseringen av ny hovedflyplass i Norge. Jan Wiborg hevdet at målingene som var blitt gjort på Hurum var manipulert og hadde som han selv sa til to stortingspolitikere, svaret på hvem som hadde manipulert målestasjonene og ført stortinget bak lyset.

Foto i denne saken: Aftenposten og Dansk Politi

Har du tips til oss angående denne saken benytt epost: post@flashpolitics.no eller benytt: TIPS OSS

Ingeniør Jan Wiborg

Jan Fredrik Wiborg var en norsk sivilingeniør. Han tok eksamen som elektroingeniør ved Eidgenössische Technische Hochschule i Sveits i 1969 og videreutdannet seg senere i Norge, Sverige og USA. Wiborg fordypet seg innenfor flere fagfelt, men hovedsakelig spesialiserte han seg på systemsikkerhet og kvalitetssikring

På begynnelsen av 1990-tallet fikk Wiborg i oppdrag å kvalitetssikre siktmålingene som Meteorologisk institutt hadde gjort på Hurum i forbindelse med lokaliseringen av den nye storflyplassen på Østlandet. Han kom til at målingene var feil og arbeidet i flere år med å overbevise Stortinget om at beslutningen om å legge flyplassen på Gardermoen var tatt på feil premisser.

Knut Lindhs bok fra 2014

Wiborg ble funnet død i København 21. juni 1994 nedenfor vinduet til sitt hotellrom, som var knust. Dansk politi etterforsket aldri dødsfallet som mistenkelig, men slo fast at han hadde blitt drevet til selvmord. En stortingsoppnevnt kommisjon (Smith-kommisjonen) støttet senere denne konklusjonen.

Tidligere Stortingsrepresentant Hallgrim Berg(H) hevdet i 1996 at Wiborg ikke begikk selvmord, men ble drept, og det samme har forfatter Knut Lindh i 2014, etter å ha jobbet i 7 år med boken, «Hvem drepte Jan Wiborg?».

Har du tips til oss angående denne saken benytt epost: post@flashpolitics.no eller benytt: TIPS OSS

Jeg vet hvem som lurte Stortinget!

Fredag 17. juni 1994 møtte Jan Wiborg to stortingsrepresentanter på Stortinget, her fortalte han at han trengte hjelp og hadde konkludert med hvem som hadde ført Stortinget bak lystet i saken om ny hovedflyplass. Han følte seg ikke lenger trygg, og ba derfor stortinget om beskyttelse, noe Stortinget ikke kunne gi. Derfor ble han oppfordret til å oppsøke politimesteren i Oslo.

Hvis Wiborg hadde rett og hva den eventuelle konklusjonen var, ville det uansett ha ført til store rystelser i det politiske Norge. Hadde noen ført Stortinget bak lyset var dette svært alvorlig, politikerne hadde fattet vedtak på feil premisser. Ifølge Wiborg selv hadde han sirklet seg inn til personer som regelrett hadde ført politikerne bak lyset.

Byggingen av ny hovedflyplass var den største og mest kostbare samferdselsutbyggingen Norge sto ovenfor, det var mye penger involvert og mange arbeidsplasser sto på spill.

Jan Wiborg hadde på egenhånd, selv etter at vedtaket om hovedflyplass var fattet to år tidligere, jobbet med denne saken. Han var overbevist om at målinger var feil og at noen bedrev bevist og profesjonell manipulering. 17 juni 1994 hadde han kommet til en konklusjon.

Dro til København

Mandag 20. juni 1994 dro Jan Wiborg til København. Flyet fra Oslo gikk tidlig på formiddagen og Wiborg sjekket ikke inn på hotell før noe seinere på ettermiddagen. Hva som ført til at Wiborg reiste til København og hva han gjorde i tidsrommet flyet landet og han sjekket inn på hotellet vites ikke.

Bildet viser vinduet til hotellrommet Wiborg bodde på, knust og lukket. Foto: Dansk Politi

Det som er klart er at Ingeniør Jan Wiborg reserverte og betalte hotellrommet for to netter. Spørsmålet er da hvorfor betale for to netter, hvis man skal ta selvmord og åpenbart ikke har tenkt å være på rommet lengre enn et døgn?

21.juni 1994 ca klokken seks om morgenen hører en gjest på samme hotellet at noe knuser, og registrer glass på bakken utenfor hotellet. Cirka en time seinere registrer to naboer av hotellet at Wiborg sitter naken i vinduskarmen med vinduet åpent, itillegg er han vendt med ryggen utover.

Noen klokkeslag over syv faller Wiborg baklengs ut av vinduet og ned på bakken i bakgården av hotellet. Hotellets gjest som hører dette løper ned til resepsjonen og varslet hotellets nattevakt, som straks går ut å finner Wiborg på bakken med hode vendt opp og inn mot veggen.

Han varsler ambulanse og politi. Hotellets ansatt går deretter opp til rommet, etter at Wiborg er kjørt vekk av ambulanse. Der ser han at døren står på gløtt og han titter forsiktig inn, der han også registrer at vinduet står åpent.

Politiet ankommer

Etter noen minutter ankommer politiet, når de kommer opp til rommet Jan Wiborg bodde på er døren lukket og låst. Når de kommer seg inn på rommet er vinduet også lukket, itillegg finner de avføring i vinduskarmen, med en stumpet sigarettsneip. Videre observerer de glasskår som kommer fra det knuste vinduet og våte klær på badet.

Bildet viser rommet til Jan Wiborg. Foto: Dansk Politi

Politiet tar deretter noen bilder, og forhører de to naboene av hotellet. Tyve minutter etter ankomst konkluderer politiet med selvmord.

Mange spørsmål

Spørsmålene i denne saken er mange og spekulasjonene i denne saken har i mange år vært gjenstand for debatt. Familien til Wiborg søker etter svar og flere har konkludert med at denne saken er «uggen» og at Wiborg ble drept.

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland bekrefter at det var et stort politisk spill rundt plasseringen av ny hovedflyplass, og tidligere justisminister Odd Einar Dørum syntes selv Wiborg saken er «uggen». Tidligere stortingsrepresentant for Høyre Hallgrim Berg mener helt klart av Jan Wiborg ble tatt av dage.

Mange spørsmål kan stilles:

Hva lokket Jan Wiborg til København? Hvorfor var vinduet og døren lukket når politiet ankom åstedet? Hvorfor var den doble termopanruten knust(noe som krevet stor kraft), når vinduet lett kunne åpnes? Hvorfor valgte Ingeniør Jan Wiborg et rom i fjerde etasje når han helt sikkert viste at å begå selvmord fra denne høyden medførte risiko for å overleve? Når mennesker er utsatt for redsel og frykt kan resultatet være at de gjør fra seg, hvorfor ble ikke avføringen i vinduskarmen tatt mer på alvor? Nøkkelkortet til rommet var heller ikke på politiets liste over beslaglagte ting?

Hvorfor ble ikke Jan Wiborg obdusert? Ifølge Norsk lovgivning skal alle mistenkelige dødsfall være gjenstand for obduksjon. Dette dødsfallet var helt uventet og mistenkelig, men norsk politi ønsket ikke å sette dansk politi i tvil. Det ble heller ikke tatt vare på noe fra rommet, sigarettsneip, avføring etc. Hvorfor manglet nøkkelkortet til rommet? Wiborg må jo ha hatt dette for å komme seg inn på rommet.

Mistenkelig sak

Denne saken er etter vår mening veldig mistenkelig, det å konkludere med at Jan Wiborg begikk selvmord er etter vår mening basert på meget tynt grunnlag. Politiet i Danmark viste heller ikke hvem denne personen var og hva slags betydning han hadde i det norske samfunnet og hvilke debatt han hadde skapt i det politiske Norge. Hadde politiet tenkt annerledes hvis de viste hvem Jan Wiborg var?

Denne saken var av meget stor betydning for mange, derfor er det veldig rart at den personen som hevdet at noen førte stortinget bak lyset plutselig avgår med døden.

Kan dokumentaren til TV Norge sette saken i nytt lys?

FlashPolitics ønsker tips i saken, Har du tips til oss angående denne saken benytt epost: post@flashpolitics.no eller benytt: TIPS OSS

Ønsker du å støtte vår side og vårt arbeid kan du gjøre det her: Støtt oss

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial